Welkom bij Schoon Schoorsteenvegers.

Welkom op de webpagina van Schoon Achterhoek. Voor het vegen van uw schoorsteen ben u bij ons aan het juiste adres. Er is niks beters dan in de wintermaanden de houtkachel of openhaard aan te steken. De warmte die ervan af komt zorgt voor een fijne sfeer in huis.

Wilt u weer gebruik van uw open haard of kachel? Dan is onderhoud aan uw schoorsteen erg belangrijk. Voorkom gezondheidsproblemen of zelfs levensgevaarlijke situaties en laat uw schoorsteen tijdig vegen. De verzekering stelt steeds vaker eisen rondom het tijdig vegen van uw schoorsteen. Wij van Schoon Achterhoek zorgen ervoor dat u weer zonder risico’s kunt genieten van het vuurtje in uw huis. Daarnaast brengt het periodiek vegen van uw schoorsteen diverse voordelen met zich mee.


Onze manier van vegen.

Schoon Achterhoek, één van de eerste bedrijven die elektrische vegen tot de standaard werkmethodiek heeft gemaakt in de Achterhoek. Dit veegsysteem wordt aangedreven door een accuboor met aan het eind nylon zwepen die tot wel 300 rotaties per minuut halen! Wij frezen uw schoorsteen elektrisch roterend, wat resulteert in een schone en dus veilige schoorsteen. Al het vuil en roet dat vrijkomt wordt opgevangen en direct opgezogen, zo laten wij uw woning achter alsof er niemand is geweest, wel zo fijn.

Waarom uw schoorsteen laten vegen?

Periodieke onderhoud aan uw schoorsteen is erg belangrijk, het voorkomt roet- en vuilafzetting aan de wanden van uw rookkanaal. Wanneer deze roet- en vuildeeltjes in het rookkanaal vast blijven zitten bestaat de kans dat deze vlam kunnen vatten, iets wat u absoluut niet wil. Er bestaan meerdere vormen van roet: fijne vlok, glansroet, nat roet en hard roet, de 3 laatst genoemde vormen kunnen een zeer brandbare laag vormen, ook wel creosoot genoemd. Creosoot is ontvlambaar bij een tempratuur van circa 640 graden, wanneer u stookt bereikt u eenvoudig een tempratuur van 750 tot 800 graden.

Het vegen van uw schoorsteen zorgt niet alleen voor een brandveilige omgeving, maar brengt ook andere voordelen met zich mee. Zo zorgt een schoon kanaal voor een betere trek, dit zorgt voor betere verbranding van het hout, wat weer zorgt voor een hogere warmteopbrengst. Mocht u toch gaan stoken met een verstopte of niet schone schoorsteen neemt de kans op een koolmonoxidevergiftiging toe, iets wat u absoluut niet wil.

Hoe vaak uw schoorsteen laten vegen?

Dit hangt er van af hoe vaak er gestookt wordt, de vochtigheid van het hout en met het stookgedrag. Hoe vaker u stookt, hoe vaker u de schoorsteen ook zult moeten laten vegen. Wanneer u de kachel gebruikt als hoofdverwarming, is het verstandig om twee keer per jaar uw kachel te laten vegen. Wanneer u de kachel enkel af en toe aan hebt voor de sfeer is het jaarlijks vegen voldoende. Na het schoorsteenvegen is het altijd goed om te vragen hoeveel roetaanslag er uit de schoorsteen kwam. Is dit erg veel, dan is het verstandig vaker de schoorsteen te laten vegen. Als u goed volop stookt met droog hout, zal uw schoorsteen waarschijnlijk mooi schoon zijn. Maar bij het stoken met vochtig hout of als u de kachel vaak tempert, kunnen wij u adviseren om het vaker dan één keer per jaar te laten vegen.

Camera-inspectie.

Naast het vegen van uw schoorsteen biedt Schoon Achterhoek ook camera-inspecties aan. Dankzij een inspectie weet u wat de staat van uw schoorsteen is. Zo kunnen wij achterhalen of er een blokkade in uw schoorsteen zit of dat er een ophoping van creosoot is ontstaan. Deze problemen kunnen bieden zorgen voor een koolmonoxidevergiftiging of een schoorsteenbrand.

Mocht er een vogelnest in uw schoorsteen zit kan het zo zijn dat er vogels in zitten te broeden, mocht dit het geval zijn is het volgens de wet natuurbescherming niet toegestaan om deze te verwijderen en zal u moeten wachten tot de vogels het nest hebben verlaten.


Schoorsteen renovatie / Flexibel kanaal installeren.

Wat houdt een flexibel Rookkanalen in? In oudere woningen zijn schoorstenen vaak uit steen opgetrokken. Door rookgassen, schoorsteenbrand of vanwege veroudering van het kanaal kunnen de stenen van het rookkanalen gaan lekken. RVS flexibel pijpmateriaal wordt gebruikt voor renovatie van bestaande (gemetselde) schoorstenen of als oplossing voor schoorsteenproblemen zoals condensvorming in het schoorsteenkanaal, vocht- en roetvlekken, terugslag van rookgassen, een rookkanaal dat beschadigd is (na bijvoorbeeld schoorsteenbrand) en slechte trekopbouw in het rookkanaal. Soms wil het ook voorkomen dat het lastig is om trek te creëren in een schoorsteenkanaal, wanneer deze bijvoorbeeld te groot is. Een flexibel kanaal kan hiervoor de uitkomst zijn. Een koude schoorsteen heeft een verminderde trekopbouw, dus het noodzakelijk dat er een snelle opwarming is van het kanaal. Het wordt ook gebruikt om een kachel of openhaard aan te sluiten op een schoorsteen die al bestaat. Een flexibele RVS voering is bestand tegen erg hoge temperaturen en is volledig gas en waterdicht. Er zijn een tweetal soorten flexibele rookkanalen namelijk enkel- en dubbelwandige kanalen. Het verschil tussen beide is dat een dubbelwandig flexibel rookkanalen een gladdere binnenzijde heeft dan een enkelwandig flexibel rookkanaal. Vanwege (brand)veiligheid adviseren wij altijd een dubbelwandig kanaal wanneer u een houtkachel heeft. Vanwege het glasse oppervlakte zal er ook minder snel creosoot vorming ontstaan. De term dubbelwandig is hier enigszins verwarrend omdat deze term ook voor geïsoleerd, vast pijpmateriaal wordt gebruikt. Een dubbelwandig flexibel rookkanaal heeft echter geen isolatielaag maar is eigenlijk ‘dubbelgedraaid’, een term die ook wel gebruikt wordt. Voor gashaarden is het geen probleem om enkelwandig flexibel te gebruiken. Een flexibele voering wordt doorgaans op de bovenkant van de schoorsteen gemonteerd m.b.v. een afdekplaat en voorzien van een trekkende kap. Flexibele kanalen zijn verkrijgbaar in verschillende maten van ø 100 mm tot ca. 250 mm.

De voordelen van elektrisch roterend vegen op een rij:

  • Meer rotaties dan handmatig schoorsteenvegen.

  • (Helemaal) stofvrij d.m.v. industriële stofafzuiging.

  • Schoorsteenkap wordt meegenomen.

  • Geschikt voor elk type kanaal.

  • Geen extra kosten voor een hoogwerker.
Neem vrijblijvend contact op. Wij staan voor u klaar!

Afspraak maken of meer informatie?

Voor een gerichte prijsindicatie ontvangen wij graag foto's van hetgeen dat u gereinigd wilt hebben, foto's kunnen worden gestuurd per WhatsApp naar: 06-181 281 88

Andere Schoon diensten.

Dakgoten schoonmaken

Dakgoten weer helemaal vrij van blad en mos.

Houtwerk reinigen

Windveren, luifels of dakkapellen weer als nieuw.

Glasbewassing

Een streepvrij en glanzend resultaat.